26 Ekim 2013 Cumartesi

Kalimnos Tırmanış Adası (Yunanistan - 11-19 Ekim 2013)

Türkçe adı Kelemez yada Kilimli olan Kalimnos 64 tırmanış sektörüyle tam bir tırmanış adası! 2010 basımı Kalimnos tırmanış rehberine göre toplam 64 bölge var ama son açılan tırmanış sektörleriyle bu sayı çoktan aşılmış durumda. 



Tırmanış bölgeleri genelde Myrties ve Masouri ye yakın kayalık alanda toplanmış durumda. Myrties' te kalsanız bile en çok tercih edilen tırmanış bölgesi olan Grande Grotta' ya ulaşmanız en fazla 40 dakikanızı alıyor. North Face Tırmanış Festivali dolayısıyla bizde ancak Myrties' te yer bulabildik ama ana sektörlere ulaşmak zor olmadı.






Gezi boyunca mümkün oldukça çok sektörde tırmanmaya ve çevreyi keşfe çalıştık. Kalimnos Tırmanış Rehberine göre 21 den 44. sektöre kadar yürüyerek kolayca ulaşılabilir. Tavsiyemiz rehber kitabı mutlaka edinin ve sektörlere ulaşımları iyi inceleyin. Çünkü yerleşimin bittiği yerle sektörler arasındaki arazi keçi çitleriyle çevrili. Eğer patikayı karıştırırsanız çitlerle mücadele çok zor. Biri bitince diğeri başlıyor.Çit kapılarını kullanın.

Daha uzak sektörler için günlüğü 10 Euroya motor kiralayabilir ya da 30 Euroya kiralık araç bulabilirsiniz.


Sektörlerden Bazıları

 


 


 


 


 


 


 

Konaklama, Lojistik

Kalimnos tam bir tırmanış kasabası (adası)... iki tane oldukça donanımlı mağazası var. Her türlü kıyafet yada malzeme ihtiyacını oradan karşılayabilirsiniz. Adada kamp kurmak yasak ama evden çok otel ve stüdyo daire var. Konaklama fiyatları iki kişi için ortalama 20-25 Euro. Stüdyo dairelerde her türlü mutfak eşyası var. İsterseniz yemeği odada yapabilirsiniz. Dışarı da yemek fiyatları ise 5 Euro kahvaltı, 10-12 Euro civarında da akşam yemeği bulunabilir. Yemekler bizim kültüre oldukça yakın. Dolmades (Dolma), Lokmades (Lokma Tatlısı), Kebap...

Adada su olanakları kısıtlı kullanım suyu çokta iyi değil. Sodalı yada deniz suyuyla karıştırılmış. O yüzden diş fırçalarken bile tadı kötü... Yemek için içme suyu kullanın.

Çevrede iki tane içilebilir çeşme var. Ayrıca cüzi paralara içme suyu arıtan makineler var. 10 litresi 0.50 sent gibi...

 
 
 
 

Telendos Adası


Telendos adası Myrties'in tam karşısında bir tırmanış adası 54 ten 64 a kadar ki sektörleri kapsıyor. Myrties ten her 30 dakikada bir, gece 00:00 ye kadar motor bulmak mümkün.

 

Kalimnos'a Ulaşım

Bodrum'dan Kos Adasına Ulaşım; 

Seferler Ekim sonunda bitiyor.

Yunan adaları içi kolaylaştırılmış vize mevcut. Bodrum Feribot İşletmesine evraklarını gönderirseniz sizin yerinize vize başvurusu yapıyorlar.Vize bedeli 50 Euro. Vizeniz Kos adasına geçince pasaportunuza işleniyor. 15TL de yurt dışına çıkış vergisi var. Vize işlemlerini konsolosluk üzerinden de yapabiliyorsunuz.

Bodrum yada Turgutreis' ten Kos adasına seferler mevcut. Haftada bir de Turgutreis' ten Kalimnosa direkt sefer var.

Kos' tan Kalimnos' a Ulaşım

Kos' a indikten sonra indiğiniz yerden direkt Kalimnosa feribot mevcut. Pasaportunuza vize işlemi Kos adasında yapılacaksa bu seferi yakalamanız zor.
Sefer Saatleri için http://thesmallvillage.gr/mastichari-kalymnos-ferry-timetable/


Eğer bu seferi kaçırırsanız Kos'un diğer ucuna Mastichari' ye geçerek feribota binebilirsiniz. Yanda ki resimde otobüs seferi mevcut. Taksiyle ortalama 28 Euro tutuyor. Yaklaşık 30 dakikalık bir yolculuk.








Mastichari' den Kalimnosa çalışan iki ayrı feribot şirketi var. Birisi arabalı vapur diğeri küçük yolcu motorları. Yolcu motoruyla yolculuk 30 dakika, arabalı vapurla ise 50 dakika kadar sürüyor. Aşağıda ki resimlerden tarifelere bakabilirsiniz. Soldaki arabalı vapur. Sağda ki yolcu motorları.







Kalimnos'tan Tırmanış alanlarına ulaşım;

Tırmanış alanları Myrties ve Masouri' ye yakın. Kalimnos limana indikten sonra taksiye binebilirsiniz Masouri' ye ulaşım 15 Euro civarında tutacaktır. Yerleşim çok dik yamaçlara kurulu olduğundan o kadar yolculuktan sonra otelinizi yürüyerek aramak istemezsiniz. Ama dönüşte otobüs kullanabilirsiniz. Otobüs tarifesi aşağıdaki resimde...

Sol üstteki tablo gidiş ve dönüş saatlerini gösteriyor... Tablonun solundakiler gidiş. Sağındakiler Kalimnos limana dönüş saatleri.... İhtiyaç olursa bir de taksi numarası aldık. 




Dönüş saatleri için tavsiye;

Yolculuk esnasında çok fazla araç değiştirmek gerekiyor. Kos limanından Bodrum'a 16:30 da sefer var. Buna yetişmek için biraz planlı olmak lazım. Yoksa Mastichari' den Kos limanına 28 Euroya (75TL ye) taksi tutulması gerekiyor.

1. Dönüşte 08:40 otobüsüne tercih edin. Otobüs, limana yürüyüş, bilet alımıyla 60 dakika kadar sürüyor. 1.5 Euro.
2. Kalimnos limandan direkt Kos limanına feribot var. 09:30 da Sağlıklı bilgiyi oradan alın.
3. Eğer Kos limana direkt sefer bulamazsanız. 09:30 da Mastichari' ye giden motora binebilirsiniz. Motorla 30-40 dakikalık bir yolculuk. 
6 Euro
4. Mastihari' den Kos limanına 10:40 otobüs var. 2.90 Euro. Bunu mutlaka yakalayım çünkü diğer seferle 16:30 da Kos limanına otobüsle yetişilemiyor. 28 Euro' ya taksi tutmanız lazım.




Referans Kitap

Kalimnos Tırmanış Rehberi http://climbkalymnos.com/?page_id=2626
Rehber kitabı en küçük markette bile bulmak mümkün... Fiyatı 35 Euro.

Hoşumuza Gidenler


* Ana sektörlere yürüyerek ulaşım çok kolay. En uzak yerden 40 dakika.
* Herkese uygun rota bulmak mümkün. Her sektörde kolay ve zor rotalar homojen. Eğer onsight dereceniz  6, 6+ ise oldukça güzel rotalar bulmak mümkün.
* Kireç taşı kalitesi iyi.
* Bizim pek alışkın olmadığımız tufa yada kolonet tırmanışı imkanı oldukça fazla. 
* Ada olmasına rağmen nemsiz tırmanış imkanı sunuyor.
* Yerleşime yakın bir çok sektör, öğlenden sonra 15:00 16:00 ya kadar gölge.
* Sektörler birbirine çok yakın.
* Konaklama ve ulaşım imkanı çok fazla ve fiyatlar uygun. Günlüğü 10 Euroya motor, 30 Euroya araç bulmak mümkün.


Dikkat Edilmesi Gerekenler


* Sektörlere giderken keçi patikasından ayrılmayın ve çit kapılarını kullanın. Her yerde keçi çiti var. Rehber kitapta sektörlere ulaşım iyi anlatılmış.
* Ulaşım fazla aktarmalı olduğu için gidiş ve dönüş saatlerinizi iyi planlayın. Yukarıda sefer saatlerini paylaştım ama genede oralara gittiğinizde bunları kontrol edin.


Turgut Reis

Kos adası

Otelimiz

9 Onsightlayan 12 yaşında ki çocuğu gören masum Çinli!

Kos liman

Bodrum liman

Bodrum geceleri

Bodrum geceleri


Arabalı feriot


60 lık amcalar ve eşleri Telendosa Tırmanışa giderken





Telendos Adası

Telendos Adası

Telendos Adası






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder